jOpenSpace

jOpenSpace - ročník 2009

Přednášky a záznamy

  • JetBrains

    Licence na vývojářské IDE věnovali JetBrains

Kolektivní dílo

Představení účastníků

Krátké představení většiny účastníků jOpenSpace – jejich profesní historie, současné zaměstnání, pocity, postřehy.

Kolektivní dílo

Zaměstnanci vs. Startup

Jaká je motivace lidí pracovat jako zaměstnanci firem a jaké jsou motivace lidí, kteří se rozhodnou vydělávat jako freelanceři nebo si založit startup? Zkušenosti, pro a proti.

Petr Ferschmann

Crossplatformní vývoj v Javě

Zkušenosti s vývojem přenositelné aplikace v Javě. Jaké jsou vlastně problémy přenositelnosti? Problém s instalátory, různé velikosti písmen, vykonnost GTK na linuxu. Využití JNA pro volání nativních funkcí. OpenJDK je nekompatibilní v oblasti Swing, WebStart nefunguje (nepodporují OpenJDK).

Pavel Jetenský

Metoda obrácené pyramidy

Cenné rady pro lightning talky, které nás všechny donutily k zamyšlení. Začít závěrem, pokračovat rozkrytím problematiky a úvodem.

Lukáš Vlček

Compass

Framework pro fulltextové vyhledávání zjednodušuje přístup k search enginům. Vyvinul Shay Banon pro GigaSpaces – Lucene je hodně nízkoúrovňový. Compass je jednodušší. Jednoduše se integruje ostatními frameworky Spring, Hibernate, JDO. Pro indexování dat, které někde leží vhodnější spíše Solar. Obsahuje funkcionalitu pro Find similar documents

Satai

Time management

GTD (getting this done) – všechny informace o tom co mám dělat dostat z hlavy. Rady pro prioritizaci.

Pavel Petřek

Pražský maraton – google maps

Vizualizace na Google mapy. Vše v paměti, dostatek CPU, dostatek paměti – bottleneck byla síťová karta na pouze 10MB síť. 3500 unikátů – cca 60 requestů za vteřinu. Apache, Tomcat, single servlet. JSON. Write through cache, disk jen pro případ, kdyby vše spadlo.

Michal Šrajer

Vlastní výroba flashky

Jak na výrobu vlastního flash disku, který ve výsledku vypadá jako utržený USB kabel.

Lukáš Hasík

Testování NetBeans v Hudsonu

Automatizované testování UI v Hudsonu. Sada ant skriptů pro pouštění testů na různých mašinách. Plugin do Hudsonu aby se dala nadefinovat matice sad testů, cílových mašin a JDK a pak hromadně testy spustit a posbírat výsledky. Master slave (agenti) architektura.

Lukáš Hasík

Prezentační techniky

Vědět komu budeme prezentovat. Jak se vystupuje u prezentace (nestrkat si ruce do kapes) – přizpůsobit tomu, jak se chováte normálně – zvenčí je dost vidět jestli je to přirozené nebo ne. Prezentace si předem vyzkoušet. Subjektivní negativní pocit (roztřepanost atd.) nemusí být navenek vidět. Slidy – obrázek řekne daleko víc než tisíc odrážek. Agenda na úvod, zda se lidi ptát můžou / nemůžou, v průběhu / na závěr, jak dlouhé to bude. Důležitý je závěr, co si mají lidi odnést a proč se vlastně ta prezentace koná. Presentation Zen – skvělá knížka (spíš na marketingové prezentace).

Lukáš Křečan

Webové služby se Spring WS

Zákazníci většinu věcí z WS nepotřebují – v podatě stačí jen zasílání XML. Spring WebServices – důležité je XSD, SOAP envelope je většinou prázdná, důležitý je obah body (payload). Validace, marshall, unmarshall. Velmi pragmatický přístup k WS.

Jan Novotný

Referenční dokumentace pro skriptaře

Prezentace způsobu jak se v FG Forrest vypořádali s tvorbou refereční dokumentace tvořenou Java programátory pro webdevelopery. Jak dosáhnout aktuální, verzované, úplné a online dokumentace veřejného rozhranní.

Martin Adámek

InksScape pro negrafiky

Živá ukázka tvorby vektorové grafiky v InkScape – jak jednoduše a rychle vytvořit hezky vypadající tlačítko aplikace.

Roman Pichlík

Externí DSL

Owrapování JDBC pomocí thin driver pro možnot integrace do existujících SQL nástrojů – překlad SQL z DSL podoby do cílového tvaru daného aktuálním API.

Filemon

Erlang

Úvod do erlangu – funkcionální programování.

Lukáš Křečan

Fork/Join framework

ParallelArray – nadastavba nad Fork/Join algoritmem. Standardní pole, velikost, typ a ThreadPool. Paralelní provádění operací hromadně nad všemi prvky pole s použitím threadů v threadpoolu. Využití výkonu multiprocessorového stroje.

Petr Adámek

Liferay portál

Polemika nad tvrzením, že portály jsou mrtvá technologie. Ukázka Liferay portálu (opensource) – z OS nejlepší. Praktická ukázka. Postavený na Springu / Hibernate.

Cyril Sochor

ETL & Java

Neprogramovat – naklikat. Extract -> Transform -> Load. Práce s velkými datovými sklady. Použitelnost pro migrace dat, integrace dat z více zdrojů, čištění dat, synchronizace dat, validace dat. Nejdražší trojka Oracle Warehouse, IBM DataStage, Informatica PowerCenter. Z opensource: CloverEtl, Ketlin. Ukázka sestavování a běhu ETL dávek

Michal Malohlava

Skutečná aplikace MDD

Mission Critical Systems. Scade = toolset pro management požadavků, od graficky orientovaného designy, generování kódu, až po otestování vygenerované aplikace.

Kolektivní dílo

OST – Soap vs. REST

REST = architektonický styl, SOAP = protokol. REST je jednodušší. Není důvod proč nemít restfull webservices. Aspekty RESTu, SOAPu – z mého pohledu poměrně akademická diskuse.

Kolektivní dílo

Tooly pro Scrum Agile

Záznam diskuse nad nástroji pro plánování a tracking projektů vyvíjených podle agilních metodik.

Martin Adámek

Jak se držet up to date

Diskuse nad tím jak se kdo z nás jak drží up to date. RSS čtečky je základ – problém opakování zajímavých topiců v mnoha příspěvcích, twitter, Diigo, sociální služby (DZone, DiggIt atd.), podcasty (JavaPosse) a prezentace (Parleys.com).

Kolektivní dílo

Java concurrency

Diskuse nad programováním pro multiprocesorová prostředí. Možnosti pro paralelizaci algoritmů a výkonnostní dopady.

Kolektivní dílo

Code revision

Revize kódu – jaké jsou zkušenosti s revizí kódu v různých prostředích.

Josef Cacek

iText, PDF formuláře

Ukázka řešení pro rakouské ministerstvo zemědělství. Využití online PDF formulářů pro sběr dat pomocí knihovny iText a OpenOffice

Petr Šmíd

ApiFest

Zkušenosti a výsledky API Festu uskutečněném v HP. Zajímavé ukázky porušení zpětné kompatibility (slidy budou doufejme zveřejněny). Závěr: je téměř nemožné napsat 100% zpětně kompatibilní kód.

Lukáš Kolisko

Nativní volání/Reservoir - Cloud Computing

Použití ASCII protokol přes input / output stream, výhoda – možnosti velké volby na úrovni systémových driverů (pro nativní cally OS). Jednoduchá integrace s jakýmkoliv programovacím prostředím (i bash je programovací prostředí)

Roumen

ZFS file system

Živé demo ZFS na OpenSolarisu. Zálohování, rollbacky změn, pohyb na časové ose. Online tvorba SW RAIDů.

Jiří Mareš

Scala

Základy jazyka Scala v kostce.

Petr Adámek

Co přináší OpenSolaris pro Java vývojáře

ZFS OpenSolaris – snapshoty, zálohování, send / receive (inkrementální migrace na úrovni FS, atomický – daleko lepší jak RSYNC). Monitorovací nástroj DTrace – nedestruktivní, neinvazivní, nemá režii … dá se použít i na živé produkci

Honza Štěrba

JavaFX

Ukázka aplikace, kterou vytvořil během pár minut na odpočítávání zbývajícího času Lightning Talků. Ukázka migrace výsledné aplikace do telefonu.

Pavel Jetenský

Lepší než Dbunit

Popis přístupu k psaní unit testů s důrazem na přípravu testovacích dat pro test.

Kolektivní dílo

Time management, naléhavé vs. důležité

Základní rozbor 4 člené matice naléhavé vs. důležité. Závěr řešit nejdříve naléhavé důležité, pak nenaléhavé důležité a potom teprve naléhavé nedůležité. Aneb čas na naléhavé nedůležité tasky se vždycky najde.

Petr Ferschmann

JNA – praktická ukázka

Praktická ukázka kódu používajícího JNA pro volání nativních funkcí.

Lukáš Kolísko

Cloud Computing

Diskuse nad problematikou cloudů. Varianty škálovatelnosti aplikace. BigTable vs. objektové vs. relační databáze.

Twitter

  • On-line záznam na Twitteru - @jopenspace
  • Zprávy účastníku přímo z akce - #JOS09

Napsali o nás