jOpenSpace

jOpenSpace - ročník 2010

Přednášky a záznamy

Petr Šmíd

.NET memory model

Zajímavý rozbor paměťového modelu .NET aplikací v porovnání s Java paměťovým modelem, vysvětlení význam klíčových slov volatile a synchronized pro zmíněné paměťové modely. Rozbor dopadů paměťových modelů pro koncové vývojáře. Z této přednášky nevznikl žádný záznam.

Ondřej Nekola

Představení knížek

Představení několika zajímavých titulů, které lze doporučit k přečtení.

Lukáš Křečan

Co stojí vlákna v Javě

Přednáška na téma výkonnostní a paměťové náročnosti tvorby nových vláken v Javě na hostovaném systému. Vyvrácení předsudků praktickým experimentem - vytvoření 23 tisíc vláken za několik desítek vteřin není žádný nesmysl - viděli jsme to na vlastní oči. Volné navázání na články na Lukášově blogu: část 1, část 2, část 3.

Jan Novotný

Deklarativní DAO

Má přednáška o deklarativních DAO - ukázka přenesení inovativních nápadů dynamických jazyků (RoR ActiveRecord, Grails GORM) do standardní Javy. Nově se ukazující trendy pro psaní DAO - iBatis3, JPA Hades - vývojáře už nebaví stále dokola psát stejnou logiku na DAO vrstvě. Rutinu má za nás dělat stroj … Ukázky interní knihovny ADaM společnosti FG Forrest, která podporuje psaní deklarativních DAO.

Jaroslav Šnajdr

Nový produkt z dílny Kerio Technologies

Jarda nám umožnil krátce nakouknout pod pokličku nově připravovaného produktu od společnosti Kerio. V současnosti se jedná ještě o ne zcela oficiální informace a proto o této přednášce nebudou zveřejněny žádné informace.

Pavel Jetenský

HttpServer v JDK 6

Pavel přednášel o novince v JDK 1.6 - HttpServeru, který nám umožní na několika řádcích nastartovat náš vlastní web server. Jedná se o skvělou utilitku především pro testy - na místech, kde jsme dosud používali embedovaný Jetty server si nyní můžeme vystačit bez externí dependence pouze s využitím utility v JDK. Šikovnou supportní třídu pro automacké testy Pavel přislíbil zveřejnit na mém blogu, takže doufejme, že brzy budou příklady ke stažení k dispozici.

Lukáš Vlček

Eurocon (Lucene)

Lukáš se letos na jOpenSpace pouze otočil, aby nám řekl něco o technologiích z rodiny Lucene. Již několik let se zabývá touto fulltextovou knihovnou a letos k nám zavítal obohacen o nové poznatky ze setkání Eurocon, které se odehrálo letos v Praze. Kdo se chce v kostce dozvědět zásadní novinko okolo Lucene search enginu, pro něj je tento podcast jako dělaný …

Josef Cacek

Peklo OpenSource licencí

V této přednášce se Pepa rozpovídal o ne úplně příjemných zkušenostech s open source licencováním. Není ojedinělé, kdy OS projekt změní princip licencování - tato věc má pak často velmi fatální dopady na vývojáře, kteří jsou na něm závislí.

Michal Šrajer

Google App Engine

V této přednášce Michal zkráceně zopakoval svou přednášku z CZ JUGu na stejné téma. V zásadě to ale nebylo na škodu, protože jsme na jOpenSpace byli pouze dva, kdo na přednášce byl, takže pro většinu přítomných se jednalo o valmi zajímavé informace. Záznam z této session nebyl pořízen, protože se čeká záznam v lepší kvalitě přímo z delší přednášky na CZ JUG setkání.

Pavel Lahoda

Porovnání Objective-C a Javy

Pavel Lahoda se rozpovídal na téma Objective-C, což je jazyk vycházející z C, který je zároveň primárním programovacím jazykem pro platformu Apple a HW “věcičky” od stejné společnosti jimiž jsou iPhone nebo iPad. Pavel má historicky i velké zkušenosti s Javou, takže bylo velmi zajímavé poslechnout si jeho zkušenosti s oběma platformami. Vřele doporučuji k poslechnutí.

Petr Hamerník

Síť sítí

Přednáška Petra Hamerníka se zaměřila na dvě knížky o teorii sítí, sociálním chování uzlů v síti a dalších zajímavostech, které vidíme okolo sebe. Strhla se velmi zajímavá diskuse, nicméně záznam z této přednášky nemáme.

Rudolf Pischek

Pozitivní dopady testovacího frameworku v O2

v této přednášce Ruda popisoval pozitivní zkušenosti ze zavedení testovacího frameworku, jehož principy představil na loňském jOpenSpace Pavel Jetenský. Velmi zajímavá byla především čísla pokrytí kódu testy, ze kterých bylo jasně vidět, jak důležité je, připravit si pro testování prostředí tak, aby psaní vlastních testů nebylo složité a programátoři k němu neměli podvědomý odpor. Z přednášky nevzniknul žádný záznam.

Martin Grajcar

Google Guice

Martin Grajcar se rozpovídal o IOC frameworku Guice z dílny společnosti Google. Toto povídání bylo určeno na loňský jOpenSpace, kde jsme se k němu nedostali. V přednášce jsou poměrně důležité ukázky kódu, takže je možné, že audio verze bez slidů nemusí být pro posluchače úplně srozumitelná. Nicméně myslím, že vám rozhodně stojí za to 14 minut risknout a dát záznamu šanci ;-) .

Petr Adámek

Archivní vína v Bílém Sklepě

Jako poslední se svou přednáškou vystoupil Petr Adámek - majitel části Bílého sklepa, který, pokud je stejně dobrý vývojář jako vinař, nemusí mít o svou budoucnost obavy. Degustace skvělých archivních vín a povídání o vinařském řemesle příjemně zaplnila většinu večera a rozhodně se nebojím víno z tohoto sklepa doporučit. Z této poslední přednášky, zcela logicky, také nevzniknul záznam :-) .

Napsali o nás