jOpenSpace

jOpenSpace - ročník 2017

Přednášky a záznamy

Partneři

Fotogalerie

Kompletní fotogalerie z akce

Zápisky z konference

Články a ohlasy

    Zdenek Henek

    Jak Gradle zrychlí váš build

    Gradle se za léta neuvěřitelně zlepšil. Nyní můžete počítat s paralelními buildy, inkrementální kompilací, nástroji pro profilování vašeho buildu.

    https://twitter.com/zdenekhenek

    Jan Vondrouš

    Jak a proč psát utility v Gradlu

    Díky Gradlu lze snadno napsat utilitu/program, který se spustí kdekoliv, lze libovolně modifikovat bez nutnosti kompilace, lze používat libovolné Maven závislosti, lze psát v Groovy

    https://twitter.com/jvondrous

    Filip Štaffa

    Typescript

    Úvod do TypeScriptu aneb proč byste měli při vývoji JavaScriptového kódu o použití TypeScriptu vážně uvažovat. Navíc nezprasený JavaScriptový kód je zároveň validním TypeScript kódem.

    https://twitter.com/filip_staffa

    Jakub Kočí

    Univerzální technologie

    Existuje zatím jediná univerzální technologie - náš mozek. Proto je dobré se o něj dobře starat a snažit se mu porozumět. Znáte třeba L a R módy, ve kterých náš mozek operuje? Proč se snažit zvýšit podíl R módu?

    https://twitter.com/jakubkoci

    Leoš Přikryl

    Kotlin

    Java se bohužel vyvíjí příliš pomalu, což nás nutí rozhlížet se po alternativních jazycích běžících nad JVM. Kotlin je jedna z nejschůdnějších možností. Je to moderní jazyk plně interoperabilní s Javou, který se Java vývojář dokáže velmi rychle naučit.

    https://twitter.com/leos_prikryl

    František Řezáč

    Smart karty - svatý grál digitální bezpečnosti

    Spravujete důležité certifikáty a hesla do produkčních systémů? Smart karty vám pomohou zase klidně v noci spát. Díky nim si můžete být jisti, že se vašich tajemství nepozorovaně zmocní někdo jiný.

    https://twitter.com/calaverainfo

    Kamil Ševeček

    Ženy v IT. Czechitas

    Ženy jsou v IT nedostatkovým zbožím a přitom v začátcích IT průmyslu tomu bylo přesně naopak. Co děláme proto, aby se ženy ke klávesnici zase vrátily?!

    http://www.sevecek.net/

    Ondřej Chaloupka

    Saga transactions a přístup, který volí transakční manager Narayana

    Co jsou to Saga transakce, proč jsou vhodné pro použití v microservice architecture a jaký je jejich rozdíl od XA transakcí. (LRA)[https://github.com/jbosstm/microprofile-sandbox/blob/0009-LRA/proposals/0009-LRA/0009-LRA.md] (long running actions) implementace Sagy v Narayana transakčního manageru.

    https://twitter.com/_chalda

    Filip Procházka

    Kotlin a Android

    Kotlin je jazyk postavený nad JVM, ale je velmi dobře použitelný i pro programování Android aplikací. Oproti standardní Javě přináší do programování celou řadu nových a užitečných konstruktů a programování pro vás bude zase zábava.

    https://twitter.com/filipproch

    Pavel Jetenský

    OpenCV a Java - jak na to

    Použití K-means algoritmu pro spolehlivější analýzu obrazových vstupů. Použití Céčkové knihovny OpenCV přímo z Javy. Praktické ukázky, prezentace výsledků.

    http://jetensky.net/mind/jos2017/

    Martin Strejc

    Service Virtualization

    Ve chvíli, kdy potřebujete psát implementaci proti API třetí strany - ne vždy máte k dispozici funkční testovací rozhraní takového API. V tu chvíli vám může pomoci tzv. virtualizace služeb, kteoru se zabývame v CA technologies.

    https://twitter.com/martinstrejc

    David Voňka

    TestContainers

    TestContainer umožňují snadné používání databází a Selenia v integračních testech. Pod kapotou samozřejmě spokojeně bublá Docker a v této prezentaci si ukážeme, jak na to.

    https://www.linkedin.com/in/vonkad/

    Ondrej David

    Docker nejen v CI

    Výhody buildování projektu v Dockeru. Jak na build a testování v Dockeru pro CI (Continuous Integration) a jak využít Docker-in-Docker pro testy v rámci buildu.

    https://twitter.com/ondrejdavid

    Tomas Latal

    Elm - snadna cesta do funkcionalniho sveta

    V mém workshopu se podíváme na jazyk Elm a napíšeme si pár jednoduchých web aplikací v tomto úžasném funkcionálním jazyku.

    https://twitter.com/tomaslatal

    Martin Stiborský

    Terraform - infrastruktura je taky kód

    Terraform vám umožňuje pomocí kódu bootstrapovat infrastrukturu u různých cloudových poskytovatelů. Popis infrastruktury se tak stává čitelnou součástí vašeho zdrojového kódu.

    https://twitter.com/stibi

    Filip Sedlák

    IoT platforma pro neuronové sítě snadno a rychle

    Jak se dá v prostředí startupu, kde je na všechno málo času, spravovat malá zařízení na nepřístupných místech? Povím vám o tom, jak se dá takové zařízení rychle a automatizovaně oživit a poté jej připojit přes WiFi, LTE nebo Ethernet. Také o tom udělat na dálku hromadně update softwaru, získávat ze zařízení automaticky data a bezpečně se na něj připojit a debugovat. To všechno za pomoci open source technologií a tak, že jednotlivé části lze vyměnit, když vzrostou nároky na platformu.

    http://www.sedlakovi.org/

    David Ondřich

    Perl 6, MoarVM, budoucnost – má smysl se učit „nový“ Perl?

    Základní vlastnosti Perlu 6 a důvody, proč se zabývat obskurním skriptovacím jazykem, který „nemá budoucnost“

    http://dond.cz/

    Vladimír Oraný

    Excel in Java

    Generování Excelů v Javě nemusí být utrpení. Vyzkoušejte http://spreadsheet.dsl.builders - umožní vám několika řádky generovat komplexní spreadsheety.

    http://www.orany.cz/

    Radim Kubacki

    Not Invented Here syndrom

    Osobní zkušenosti s Not Invented Here syndromem jsou trpké a přesto se touto cestou vydává spousta dalších. Zacházejte s časem inženýrů jako s tím nejcenějším, co máte. Před tím, než se pustíte do vývoje, zkuste si položit několik důležitých otázek ...

    https://twitter.com/radimk

    Ivo Musil

    Dobře volte technologie, zanedlouho totiž budou legacy

    Zvolit technologii, kterou musíte podporovat 7 let není jednoduchý úkol. Vlastně se zdá, že v dnešní turbulentní době je to téměř nemožné a to i u takových vendorů jako je např. Redhat. Jenže v případně státních institucí si legislativa podobné podmínky klade.

    https://twitter.com/ivoshm

    Petr Hamerník

    Generování textů v přirozeném jazyce

    Jak vytvořit systém, který ze strukturovaných dat generuje texty v přirozeném jazyce. Ukážu možnou architekturu takového systému i na konkrétním projektu: systém pro tvorbu novinových článků popisující jednotlivá sportovní utkání (společný projekt Geneea a nakladatelství Economia). Články jsou generovány na základě strukturovaných dat o událostech na hřišti a dat v databázích, jakou je například znalostní báze Wikidata. V této fázi projektu jde pouze o fotbalové zápasy, ale v blízké budoucnosti bude systém rozšířen na další sporty a výhledově také na zprávy o počasí a zprávy z burzy.

    https://twitter.com/PetrHamernik

    MIlan Lempera

    Jazyky a typy

    Programátoři mají často sklon vnímat některé aspekty programovacích jazyků černobíle. Jedním z typických příkladů jsou typové systémy programovacích jazyků. Pojďme se na problematicku podívat více věcně a ukázat si pár vlastností, podle kterých můžeme typovost jazyků snadno kategorizovat.

    https://twitter.com/milanlempera

    Roman Pichlik

    Proč jsem přestal programovat a nelituji s podtitulem lead or follow

    Proč jsem nechtěl býti krouhačem, který si optimalizuje své kruhadlo a drátěné rukavice, když produkt stojí za starou bačkoru. K čemu kupy zelí, když si knedlo zelo vepřo nikdo nekoupí. Jsem příliš stár, abych dělal svojí stopadesátou třetí implementaci data access vrstvy. A že až se tu sejdeme za deset let, po programátorech toho věku (50) už neštěkne ani pes.

    https://dagblog.cz/

    Jan Novotný

    Neuralink

    Co pro nás chystá Elon Musk se svým novým projektem Neuralink? Jaká je jeho motivace se společnostmi Tesla, SpaceX a další? Jak by mohla vypadat naše budoucnost se zařízeními od Neuralinku? To vše se dozvíte v mojí přednášce.

    https://blog.novoj.net

    Ladislav Prskavec

    JAMStack

    Jistě zdáte LAMP stack. Víte, že současnou stoupající hvězdou je JAM stack? Vyzkoušejte si kombinaci Javascript, API, Markup na platformě Jekyll, Netlify, Hugo a budete nadšeni stejně jako mnoho ostatních.

    https://blog.prskavec.net/

    Anastázie Sedláková

    Webové aplikace pro vizualizaci dat

    Ukazka dvou frameworků: Shiny(R) a Dash (Python) pro rychlé vytvoření vizualizačních aplikací.

    http://www.sedlakovi.org/

    Lukáš Křečan

    Theory of Constraints pro zelenáče

    Na hipsterském startupu vyrábějícím knedlo-vepřo-zelo si ukážeme, že nemá být smysl lepším kráječem zelí, když knedlíkáří nestíhají. Aneb theory of constraints v praxi.

    https://blog.krecan.net/

    Ondra Nekola

    Nad knihami

    Scala (Java 8, Java 9...) for the impatient, Haskell Programming from First Principles http://haskellbook.com/, Mastering Bitcoin, Proofs and Refutations, Anatém, Anihilace, Problém tří těles

    http://www.nekola.cz

    Michal Franc

    Loxone - chytrý dům

    Aneb inteligentní elektroinstalaci bych znovu nechtel VOL II. Myslel jsem si, že chytrý dům postavím lépe než Petr Ferschmann - pojďte si poslechnout, jak to dopadlo.

    https://twitter.com/michalfranc

    Vojtech Ruzicka

    Detecting dependencies with known security vulnerabilities

    Anotace: V dnešní době tvoří naprostou většinu aplikací frameworky a knihovny třetích stran. Tyto vnější závislosti často obsahují známé bezpečnostní zranitelnosti, které jsou poté opraveny v pozdějších verzích. Pojďme si ukázat, kde najít databáze takovýchto zranitelností a jak automaticky detekovat, že naše aplikace obsahuje zranitelný kód. Dále jak tuto detekci integrovat s build procesem aplikace, continuous integration nebo SonarQube statickou analýzou kódu.

    http://vojtechruzicka.com/