jOpenSpace

jOpenSpace - ročník 2013

Přednášky a záznamy

  • Avast

    Generálním sponzorem konference je firma AVAST!

  • JetBrains

    Licence na vývojářské IDE věnovali JetBrains

Pavel Jetenský

Jaké je to být IT PhD studentem

Přemýšleli jste někdy o tom, jaké je to být prezenčním PhD studentem? V LT se podělím o svoje zkušenosti (jsem 3. rokem studentem), zjistíte, jaké mám stipendium, jak je to s vědeckými konferencemi a články, jak se financuje a hodnotí česká věda. Bude to o svobodě koumat si, na čem chci a radosti z učení, ale i o otravné administraci a politikaření.

Automatické testování, continuous integration, Selenium a tvorba 3D uživatelských rozhraní s Kinectem

Roman Pichlík

How to write a cynical software - stability Patterns & Anti-patterns

Cynical software expect bad things to happen and is never surprised when they do. Cynical software doesn't even trust itself, so it puts up internal barriers to protect itself from failures. It refuses to get too intimate with other systems, because it could get hurt. There is only one certainty bugs will happen. They cannot be eliminated, so they must be survived instead. A failure in one service can spread to other services there being accelerating and causing unavailability of the whole system. This talk give you an overview of stability challenges in service oriented architecture we have in GoodData. The talk is highly influenced by Release It! book, design of Netflix's famous library Hystrix and last but not least lessons we've learnt during sleepless nights."

DevOps, Agile Continuos Delivery, Architecture

Martin Strejc

Kombinované programování server-side a client-side

Kombinace dvou odlišných přístupů vykonávání kódů či scriptů na serveru a v prohlížeči. Proč tyto rozdílné přístupy vůbec kombinovat, jaké to má výhody a nevýhody. Rozdíl k tomuto přístupu mezi requestově orientovanými frameworky (Spring MVC) a komponentově orientovanými frameworky (Apache Wicket) a jaké jsou nároky na programátory a grafiky, respektive HTML/CSS kodéry?

Programuji J2EE aplikace, ohledně frontendu primárně v Apache Wicket. Zajímají mne nové technologické možnosti v oblasti programování, webu, případně mobilních aplikací a způsob kombinování „starých osvědčených řešení“ s různými novinkami. Mimo to se zabývám databázemi, mezi moje oblíbené patří PostgreSQL, ve světě Java mne pak zajímají řešení nad OSGi, se kterým mám zatím jen velmi málo zkušenností.

Ondra Nekola

Čí je váš mozek

Paraziti, kteří mění chování hostitele nebo jej kompletně ovládnou nejsou jen doménou sci-fi. Veselé příběhy o tom, zda může programátora sežrat kočka a že má štěstí, že nemá tykadla.

Programátor ve společnosti Vendavo a na stará kolena student teoretické a evoluční biologie na Přírodovědecké fakultě. Svůj život dělí na spánek a periody pod vlivem kofeinu.

Ladislav DANKO

Distribuovaný sklad

Často zákazník požaduje aby skladové zásoby boli na jednom mieste ("v serverovni") a všetky pobočky si stav skladu on-line zisťovali na tomto centrálnom mieste a súčasne jednotlivé moduly (napríklad modul maloobchodnej kasy) aktualizovali stav skladu. A nezriedka súčasne zákazník požaduje ""aby to pracovalo"" aj pri výpadku internetového pripojenia na tento centrálny sklad. Že sa to zdá ako dve nezlučitelné požiadavky? Iba zdanlivo... Problém bude rozobraný na príklade desktopovej klient-server aplikácie napísanej s využitím knižnice Swing pre potreby firmy s centrálou a niekoľkými po republike roztrúsenými pobočkami kde každá je plne autonómna. Pri riešení vyššie popísaného problému sa okrajovo (cca 15% času) dotkneme aj súčasného stavu GUI knižnice Swing a plánov ktoré má Oracle v tomto smere do budúcnosti.

Java developer. Tak nejak všeobecne sa rozhliadať čo robia ostatný a trochu porozprávať o tom čo za problémy riešime u nás a ako to riešime.

Jan Novotný

Co mě naučilo 5 let modulárního vývoje

Před pěti lety jsme začali naše monolitické řešení přepracovávat do modulární architektury. V tomto talku bych se s Vámi chtěl podělit o naše zkušenosti z Forresta, které jsme s tímto přístupem v architektuře systému udělali. Po pěti letech už můžeme říci, že cesta byla správná, ale velmi trnitá a na té cestě jsme se toho hodně naučili. V talku proberu nějaké technické věci, ale budu se snažit držet v obecné rovině, protože nečekám, že v publiku budou všichni poznamenaní Javou.

Jsem blogger, Javista a hlavně nadšenec do programování. Už 3 roky miluju Linux, teprve chvilku Git a celá léta IntelliJ Ideu. Shodou náhod jsem se stal členem JetBrains akademie a rád propaguji jejich produkty, které považuji za špičku našeho oboru. Snažím se účastnit a pořádat komunitní akce v okolí, ale obvykle je to jen těžký boj s časem.

Lukáš Rypl

Software Defined Networking

O čem je buzzword posledních pár let? Co může SDN přinést dobrého? Jak se pracuje se southbound protokoly a jak vypadá northbound API. Virtualizace sítí na domácím PC.

Vývojář v Javě a C++, zaměření na telekomunikace a dohledové systémy.

Martin Chalupa

Clustering pomocí K-meanse

Predstavil bych princip K-means algoritmu pro clustering od intuitivni predstavy az po vice formalni popis. Zminil bych zakladni vlastnosti algoritmu a pouziti, pro ktere je vhodny.

Pracuji jako developer ve spolecnosti Vendavo. V soucasne dobe jsem na projektu, ktery nazyvame MaaS (Mathematica as a Service). Vytvarime sluzbu poskytujici pricing algoritmy pro novy produkt Vendava. Bavi me moje prace a bavit bych se chtel o cemkoliv, co me obohati, abych mohl svoji praci delat jeste lepe.

Michal Těhník

Baas

Jelikož se poslední dobou stává z Back-endu pouze chytřejší validátor a ukládač dat do databáze a pomalu a jistě příchází čas Backend-as-a-Service, rád bych ukázal jaké jsou aktuální možnosti a pro koho jsou taková řešení určena.

viz. výše

Lukáš Kolísko

The java cli toolbox

Working over high-latency and low bandwidth connections on production datacenter deployments around the world leaves you with very restricted toolset. essential part of this toolbox are cli tools distributed with oracle jdk. this talk aims to give an overview of jdk cli tools, quick examples to solve common problems without advanced debugging, profiling and application analysis tools from browser or term.

What.i.do.for.living; working for oracle czech in domain of systems management. i have technical lead position experience working in large international team. my job position involves leading projects from the technical perspective starting from the specification process, working with the teams on implementation and ending with customer support on complex technical issues| what.i.do.for.fun; travel, photo, coding, tech and science| why.jos; like to chat with talented people

Zdeněk Henek

Maltron 3D klavesnice

Prakticka demonstrace jednoho kousku Maltron 3D keyboard. Je Maltron rozlozeni klaves lepsi nez qwerty? Privezu jeden kousek na vyzkouseni. Nejsem prodejce firmy Maltron ani nejsem na prodeji jejich klavesnic zainteresovany. Jsem jen nadseny uzivatel. Diky teto klavesnici konecne nemam vubec zadne problemy se zapestim. Upozornim i na nedostatky, ktere by mohli odradit pri pouzivani k programovani. Napriklad klavesa F a J (QWERTY rozlozeni) nemaji vystupky.

Programuji GIS aplickace v jave/javascript, oracle db, linux, tomcat (ukazka, co delame, ja delam vetsinou na serverove strane) chtel bych se bavit o distribuovanych systemech, prechod existujiciho systemu, ktery zvlada replikaci na distribuovanou architekturu, pokud bude dost lidi tak konkretne treba o Infinispan, JGroups, performance testovani systemu s distribuovanou cache, memory data grid nebo o ergonomickem pracovnim prostredi, klavesnice, polohovaci stul, zidle, vertikalni mys, nebo o tom, jak prezit home office bez nasledku :)

Daniel Šimko

Java + ANTLR verzus Scala

Automatické zpracování a nalévání dat na http://www.sportave.com za pomoci chytrého jazyka Scala. Aneb kolik nám Scala může ušetřit práce v porovnání s Javou.

Živím se jako freelancer, aktuálně na energetickém projektu, kde používáme JBoss technologie (např. JBoss AS, JBPM, ESB, Hibernate, RichFaces, ...). Jsem velký nadšenec do Apache Wicket, hraji si se Scalou a baví mě web (např. Backbone.js). Nevynechal jsem jediný CZ Podcast a čtu vaše blogy.. :). Také jsem se snažil něco napsat na http://wickeria.com/blog.

Jaroslav Šnajdr

Jak se učíme continuous deployment

Začali jsme s půlročním release cyklem, pak jsme naši službu spustili jako hostovanou v cloudu, a od té doby se učíme cyklus neustále zkracovat. Na jaké překážky jsme narazili? Co jsme se naučili?

Vedení vývojového týmu pro web frontend Samepage - služba na týmovou spolupráci, vymýšlení nových produktů, business strategie, vedení lidí a týmů

Honza Štěrba

12 důvodů proč chci být pekařem

Co je potřeba k tomu aby vznikl poctivý chleba, který vydží v lednici týden. Proč to co koupíte v supermarketech stojí za prd. A jak to celé souvisí s vývojem software. Možná taky bude ochutnávka různých druhů domácího pečiva.

Programuju, fotím, piju, vařím a v poslední době taky hodně peču.

Lukáš Křečan

Komponentové testy

Všichni znáte unit testy. Většina z vás zná integrační testy. Oba druhy testů mají své výhody a nevýhody. Snažím se je doplnit něčím co je mezi. Něčím co dokáže otestovat, že mám správně konfiguraci, že se spolu jednotlivé třídy kamarádí, něčím co mi umožní snadné ladění aplikace aniž bych se musel starat o závislosti na ostatní systémy. Zároveň chci aby se to snadno ovládalo, abych si mohl nasimulovat chybové stavy a nechci na čekat výsledky testů desítky minut. Proto se pokouším dělat něco, čemu říkám komponentové testy. Chci předvést jak to děláme, jaké nástroje používáme a jaké jsou s tím zkušenosti. Každý, kdo bude pro toto téma hlasovat, dostane plné verze všech použitých nástrojů zdarma! Hlasujte pro Komponentové testy! Komponentové testy, volba pro pravé vývojáře!

Ahoj, jmenuji se Lukáš, dělám v GoodData a programování mě baví. Proto se ho držím, proto se o něm rád bavím a občas i píšu. Hodně se zajímám o agilní metody a obecně o to jak dělat software dobře. Můžu se podělit o čerstvé zkušenosti s přechodem na DevOps, se záváděním agility, o tom co funguje a nefunguje. Z poslední doby mám zkušenosti s oběmi variantami. Rád bych slyšel co a jak řeší ostatní.

Martin Vích

Práce v zahraničí a jak se nam dařilo s Amazon AWS

V polovine roku 2012 jsem se odstehoval na Novy Zeland kde se mi podarilo najit praci v oboru a neco pres rok jsem pracoval na zajimavych projektech nasazovanych do Amazon cloudu.

Delam primarne Java EE a zajimam se o Python, Cloudy : AWS, Heroku, OpenStack a stale objevuju Linux. Rad jezdim orientaky na horskem kole.

Jirka Pénzeš

Může Java a Javascript spolupracovat na serveru?

Doba je zlá a čím dál častěji se dostáváme na serveru do situace, ve které by bylo lepší sáhnout po Javascriptu. Například nápsání parseru může být v Javascriptu daleko komfortnější než v Javě. Může ale Java a Javascript nějak spolupracovat? Přeci jen všechno v Javascriptu psát nechceme :) V tomto talku bych vám rád ukázal, jak může Java a Javascript na serveru pěkně spolupracovat.

Jsem milovníkem dobré kávy a programování. Má rád zejména backendové jazyky jako Javu nebo C#. V současnosti si hodně hraju s distribuovanou simulací. Mimo vývoje a kávy se zajímám o osobní rozvoj, běhání nebo čtení dobré knihy. Prostě geek jak má být :)

Pepa 'kwart' Cacek

PDF IT Crowd Runs

Na nekonferenci zaznělo hned několik přednášek podání Pepy Cacka - jedno na téma Arquillian frameworku pro integrační testování a druhé o běhání, které řada lidí z IT světa provozuje - a Pepa na skutečně vysoké úrovni (ultramaratonů).

Tož já dělám kvalitářa JBoss aplikačního servera v Red Hatu v tém Brně. Na starosti mám té súčástky, co jako dělají do tý bezpečnosti. A co mňa baví je jako Java a ty opensourcy. A když už sa ptáte na ty sociální sitě, tak ja bych jako řekl, že ta nejlepší je GitHub - https://github.com/kwart/.

Jakub Janeček

Type class pattern ve Scale

Úvod do patternu "type class", který pochází z jazyka Haskell, ale Scala si ho osvojila jako užitečnou alternativu k polymorfirsmu založeném na dědičnosti (tzv. ad-hoc polymorfismus). "Type class" pattern dovoluje rozšířit možnosti třídy/knihovny aniž by ji bylo nutné měnit (retroaktivně) a jako bonus přidává možnost omezit typy, které metoda přijímá.

Scala/Java programátor v AVAST Software organizátor Czech Scala Enthusiasts zajímám se o různé JVM jazyky, funkcionální programování, distribuované aplikace

Tomáš Hubálek

Andy Indie na volné noze

Jaké je to přejít z nadnárodní firmy na volnou nohu. Co mi to dalo a vzalo. Co se mi (ne)povedlo.

Jsem nezávislý vývojář mobilních aplikaci. Svoji první mobilní aplikaci napsal v roce 2002 pro platformu Palm, od té doby jsem zkusil kde co od J2ME, přes Windows Mobile a Windows Phone 7, BlackBerry 10 až po Android. Asi moje nejznámější aplikace je Battery Widget? Reborn!. Spolu s Gauge Battery Widget a Make Your Clock Widget dosáhy dohromady už sedmi miliónů stažení. V únoru 2013 se moje aplikace Battery Widget Reborn dostala až na titulní stránku Google Play. Před tím, než jsem se mobilními aplikacemi začal živit, působil jsem 7 let jako Java architekt v jedné nadnárodní polovodičové firmě.

Zdeněk Merta

Vert.x

Seznámení s frameworkem Vert.x. Co to je? Jak funguje? Na co se hodí?

Freelance vývojář se zájmem o moderní programovací techniky, distribuované systémy a agilní metodiky vývoje aplikací. Rád si popovídám o Domain Driven Design, CQRS a Behaviour-Driven Development. Z netechnických věcí o alternativní hudbě a politice :-)

Marek Gerhard

Integracne testy

Ako pisal pred par dnami Roman na svojom blogu v GoodData pouzivame viacero nastrojov na integracne testy. V mojom talku by som vam chcel ukazat ako piseme integracne testy v nasom tyme. Pouzivame na to kombinaciu nastrojov Groovy/Gradle/TestNG/RestAssured. Viac sa dozviete na jOpenSpace :)

Pracujem vo firme GoodData ako java vyvojar, poslednych par mesiacov sa ale venujuem hlavne klientskej casti (javascript/ember.js). Rad sa s vami porozpravam o jave, groovy, javascripte, continuous delivery a celkovo o vsetkom co sa tyka programovania a architektury systemov.

Michal Hybášek

Použití a údržba vlastního frameworku

Popis zkušeností s použitím proprietárního frameworku pro výrobu webových aplikací a informačních systémů ve velké pojišťovací instituci. A zamyšlení se zda a jak vyvíjet vlastní framework.

Pracuji ve společnosti MoroSystems, zabývající se vývojem JEE aplikací. Kde jsem prošel od pozice junior programátora až po vedoucího zakázkového vývoje. Rád se budu bavit o zajímavých programátorských problémech, jejich řešeních a zajímavých technologiích

Daniel Kolman

Brave New (Unit) Tests

JUnit saje, přiznejme si to. Naštěstí jsou tu jiné testovací frameworky a nejlepší(*) z nich je Spock. Je postavený nad Groovy a umožňuje psát hutné a čitelné testy, s jednoduchými asserty, vylepšenými mocky, s perfektně vyřešenou parametrizací. Další klíčová slova: BDD, Mock, Assertions, Theories, Data-driven Tests, Pex, QuickCheck, Machine Learning, Job Security, Space Exploration

*) Nejlepší v nám známém vesmíru

Programátor a resuscitátor J2EE aplikací

Jaroslav Holaň

Kreativní myšlení

Vytvořit nějakou přednášku nebo jen začít diskuzi mezi lidmi o kreativním myšlení mě napadlo v momentě když jsem poslouchal Filipa Hráčka na WebExpo 2013, kdy srovnával vývoj software v Indii s vývojem u nás. Uvádí, že je potřeba vytvářet mnohem více než jen aplikace typu "databáze věcí". Jak toho ovšem dosáhnout? Řešením je více zapojit naše kreativní myšlení a pokusit se řešit zadané problémy jiným způsobem. Přednesu tedy k tomu tématu pár zajímavých postřehů a myšlenek z několika různých knih věnované kreativitě a taky z mé vlastní zkušenosti během vývoje SW. Inspirací na kreativní myšlení jsem také našel v mém koníčku, tedy přemýšlením nad kouzelnickými triky. Povíme si něco o důvodech použití pravé hemisféry mozku, o negativním vlivu brainstormingu, o tajemství inovací Steva Jobse a o tom proč si pořídit kytku na pracovní stůl :-)

Programátor, primárně Java, ale rád zkouším i jiné jazyky (Groovy, Python, C#). Zaměření na front-end ve frameworcích jako Vaadin, GWT, RichFaces. Ve volném čase se bavím kouzelnickými triky. Na jOpenSpace bych se rád pobavil o kreativním myšlení v oblasti vývoje SW.

Petr Vojta

Myšlenkové mapy

Myšlenkové mapy podporují kreativitu a myšlení, zlepšují paměť a umožňují ujasňovat priority. Pomáhají mimo jiné analyzovat, řešit malé i složité problémy. Dají se použít pro osobní rozvoj, ale i pro řízení projektů. Rád udělám lehký úvod a pak je můžete zkusit použít podle svého; třeba si je oblíbíte tak jako já.

Řídím vývoj cloudové aplikace v ABRA Software, předtím jsem rád obchodoval a vyvíjel zakázkové aplikace, ale dnes už prodáváme na dálku (což mě trochu mrzí :-). Baví mě agilita ve vývoji, definování produktu a zrychlování a optimalizace vývoje. Objevuji tajemství Java světa, oblíbil jsem si Grails a užívám si Cloud. Na ne-konferenci bych chtěl načerpat novou inspiraci jak dělat věci jinak a lépe.

Petr Chytil

Jak otestovat nový release každé tři minuty

Jedná se o krátkou procházkou skrz celou historii automatizace testů v Quality Assurance týmu Avastu. Začínalo se od nuly a přesto v současnosti infrastruktura zvládá automaticky testovat nový release virových aktualizací každé tři minuty. Na příkladu těchto aktualizací, tzv. streaming updates, si ukážeme jak je to možné a co muselo to které oddělení zvládnout, aby celé řešení hladce klapalo. Jenkins, STAF, VirtualBox a Python jsou klíčové technologie použité na straně QA oddělení.

S Quality Assurance jsem začal v Sun Microsystems, kde jsem měl tu čest být součástí NetBeans týmu. Poslední tři roky se snažím zajištovat kvalitu zdánlivě netestovatelné aplikace, konkrétně antiviru v Avast Software. Jeho obranné mechanismy, provázanost s operačním systémem a časté virové aktualizace jsou ta spravná výzva!

Jiří Fabián

Koncepty, kterými se řídím, když zakládám další firmu

Zajímavý talk o principech, na kterých Filemon staví své firmy - neotřelý pohled na svět IT firem z pohledu zakládajícího člena.

Enterpreneur v pravém slova smyslu - zakladatel JetMinds (nyní Vendavo), TopMonks a spolutvůrce známého českého CZ Podcastu.

Jaroslav Bartoň

Webové aplikace v cloudu